Bílkoviny

Co bychom měli vědět

přidáno

23.09.2023

Sociální sítě

Odkaz

C9Gm8ae53KSE0Js1IkDZ4X3efY9i1A-metaYsOtbGtvdmlueSBwxZnDrXNwxJt2ZWsgMi5qcGc=-.jpg

Bílkoviny

Co bychom měli vědět.



Jakou mají v našem těle úlohu?

Bílkoviny ( neboli proteiny ) jsou základním stavebním kamenem všech živých organizmů na této planetě. V lidském těle se vyskytují ve všech tkáních a mají rozličné funkce – strukturální ( v pojivých tkáních, svalech, orgánech a kostech, např. Kolagen ), enzymatickou ( trávící enzymy štěpící bílkoviny v potravě ), hormonální ( např, inzulín, regulující hladinu krevní glukózy ), transportní ( např. Hemoglobin – přenáší kyslík z plic do tkání a zpátky CO2 ) a ochrannou funkci ( např. Všechny krevní protilátky imunoglobuliny ).



Jak poznat kvalitní zdroj bílkovin ?

Každá bílkovina se skládá z určitého množství tzv. aminokyselin. Lidské tělo je tvořeno z 21 aminokyselin a to je počet aminokyselin, které je naše tělo schopné zpracovat. Některé jsou postradatelné ( neesenciální ), které si naše tělo dokáže případně přetvořit z jiných aminokyselin. Klíčový je pro lidské tělo ale příjem bílkovin nepostradatelných ( esenciálních ), které si naše tělo vytvořit nedokáže, takže se musíme spoléhat na jejich příjem ze stravy.



Jaké zdroje bílkovin jsou nejkvalitnější?

Ačkoliv to možná vegani a vegetariáni neuslyší rádi, jako nejkvalitnější zdroje bílkovin se považují živočišné potraviny ( maso, vejce, mléčné výrobky ). Obsahují totiž nejširší spektrum aminokyselin, čím tělu například po silovém tréninku dodáme potřebně stavební kameny na regeneraci a růst svalové hmoty. Pokud se ovšem vyhýbáte živočišné stravě, nemá cenu zoufat. I v takovém případě totiž tělu můžete dodat všechny potřebné aminokyseliny, nicméně budete muset volit více zdrojů bílkovin ( luštěniny, ořechy, semena, tofu atd.), neboť žádná potravina z rostlinné říše neobsahuje kompletní spektrum aminokyselin.


Kolik bílkovin mají jednotlivé potraviny?

Pro ilustraci přiložím tabulku nejčastějších zdrojů bílkovin a jejich obsah na 100g potraviny.

  • Vejce - 12 gramů bílkovin na 100g
  • Kuřecí prsa - 23 gramů bílkovin na 100g
  • Hovězí zadní - 21 gramů bílkovin na 100g
  • Losos - 20 gramů bílkovin na 100g
  • Tuňák - 24 gramů bílkovin na 100g
  • Polotučný tvaroh - 12 gramů bílkovin na 100g
  • Cottage sýr - 11 gramů bílkovin na 100g
  • Tofu - 21 gramů bílkovin na 100g
  • Vlašské ořechy - 16 gramů bílkovin na 100g
  • Čočka - 24 gramů bílkovin na 100g
  • Fazole - 22 gramů bílkovin na 100g



Závěr

Jak jsem již několikrát zmiňoval, bílkoviny jsou naprosto nepostradatelné v našem jídelníčku a měli bychom si hlídat jejich dostatečný příjem. Ten se odvíjí podle naší tělesné hmotnosti, denní aktivitě a případně podle náročnosti sportu, který vykonáváme. Pokud si nevíte rady, jak vysoký příjem bílkovin si nastavit, můžete mě kontaktovat zde na webu nebo na mém instagramu a já Vám nejen s příjmem bílkovin rád poradím.