Cholesterol

Nebezpečné civilizační onemocnění

přidáno

04.05.2024

Sociální sítě

Odkaz

01HX24MAVGZDH9B1FXP91KX6WE.jpg

Co je cholesterol

Cholesterol je částice tuku v krvi, která hraje důležitou roli v řadě tělesných procesů. Je stavebním prvkem buněčných membrán, součástí některých hormonů, podílí se na tvorbě vitaminu D a je potřebný pro zpracování tuků v těle. Část cholesterolu se do těla dostává stravou, většinu si však organismus vytváří sám v játrech. 

Co zapříčiňuje zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi?

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi je způsobena buď zvýšenou konzumací především živočišných tuků nebo zvýšenou syntézou cholesterolu v játrech. Tato nadprodukce cholesterolu je často dědičná a může se vyskytnout i u těch, kteří v jídelníčku upřednostňují rostlinné tuky a zdravou výživu.

Nemusíme se ovšem všech živočišných tuků bát, právě naopak. Bylo totiž prokázáno, že například konzumace vajec zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, který považujeme za ten „dobrý“ ( více v dalším odstavci ). Dále se určitě nemusíme bát ani tučných ryb, mořských plodů, ale i méně tučných druhů mas. 

Problém nastává, pokud jsou součástí našeho každodenního jídelníčku uzeniny, příliš tučná, nebo smažená jídla.

Druhy cholesterolu. Rozdíl mezi LDL a HDL cholesterolem.

LDL neboli low density lipoprotein– je převážně tukový lipoprotein s nízkou hustotou, který cholesterol transportuje krví do tkání. V nadbytečném množství může vniknout do cévní stěny, kde se usazuje v podobě tukových hmot. Lidově se mu říká „zlý“ či „špatný“ cholesterol.Jeho hladina by měla být pod 3,0 mmol/l. U kardiaků, nemocných s diabetem, chorobami ledvin a ostatních rizikových nemocných by tyto hodnoty měly být až o polovinu nižší.

HDL neboli high density lipoprotein– je převážně bílkovinný lipoprotein s vysokou hustotou, který pomáhá transportovat nadbytečný cholesterol z tkání do jater, kde se odbourává. Lidově se mu říká „hodný“ cholesterol.Jeho norma je nad 1,0 mmol/l u mužů a 1,2 mmol/l u žen.

Potraviny, které zvyšují hladinu LDL ( „špatného“ ) cholesterolu 

  • Velmi tučné druhy masa - bůček, krkovice, špek 
  • Průmyslově zpracované mastné výrobky – salámy, klobásy
  • Tučné sýry, smetanové sýry
  • Smažené přílohy, knedlíky, těstoviny z bíle pšenice
  • Margaríny, palmový tuk, sádla

Potraviny, které zvyšují hladinu HDL ( „dobrého“ ) cholesterolu

  • Libové druhy masa – drůbeží maso, libové hovězí maso
  • Ryby – převážně konzumace ryb bez kůže
  • Nízkotučné sýry – podíl tuku do 30%
  • Řecké jogurty, nízkotučný a polotučný tvaroh, kefír
  • Vejce
  • Celozrnné těstoviny, rýže, brambory, pohanka, batáty
  • Olivový olej, lněný olej, řepkový olej
  • Všechny druhy ovoce a zeleniny

Jak si udržovat správnou hladinu cholesterolu?

  • Jezte pravidelně ryby, a to ideálně dvakrát týdně.
  • Zařaďte do jídelníčku ovoce a zeleninu.
  • Dodržujte dostatečný příjem tekutin.
  • Upřednostňujte celozrnné varianty potravin.
  • Do studené kuchyně používejte kvalitní oleje (olivový, lněný).
  • Jezte méně tučné mléčné výrobky.
  • Omezte slazení cukrem a konzumaci cukrovinek.
  • Vyhněte se častému smažení.
  • Omezte příjem soli.
  • Pokud je to potřeba, snižte svou tělesnou hmotnost.
  • Alkoholické nápoje konzumujte jen výjimečně, ideálně volte pivo či víno.
  • Pravidelně se hýbejte.

Závěr

Vysoká hladina LDL cholesterolu patří v současné době k nejčastějším civilizačním onemocněním. Už dávno to není onemocnění, které trápí pouze ty starší z nás, čím dál častěji s tímto problémem bojují i mladší lidé. 

Je určitě dobré si svou hladinu cholesterolu nechat zkontrolovat u svého lékaře. Pokud vaše hladina cholesterolu není v pořádku, pomůžou vám rady zmíněné výše v článku. Všeobecně je však nejlepší prevenci zdravá strava a aktivní život.