Jak na zdravé hubnutí

Jak si nastavit správnou dietu a zdravě hubnout

přidáno

19.01.2024

Sociální sítě

Odkaz

7FqRZpQSq9aXWv3hGA8GNAiOxHDgMW-metacHJhdmlkbGEgaHVibnV0w60gcMWZw61zcMSbdmVrLmpwZw==-.jpg

Ačkoliv to tak v posledních dnech nevypadá, pomalu se nám blíží jaro a sním v návaznosti i léto, začneme shazovat vrstvy oblečení a plno z nás by určitě rádo shodilo i vrstvu tukovou na svém těle. Začneme hledat všelijaké diety, kupovat nesmyslné spalovače tuku a upírat si naše oblíbená jídla. Je tohle ale správně? Za mě určitě není, proto se vám v dnešním článku pokusím vysvětlit, co při hubnutí dělat a čemu se naopak vyhnout.


Základní principy zdravého hubnutí.

Kalorický deficit

Absolutně nejzásadnější princip hubnutí je kalorický deficit. Toho docílíme tak, že náš výdej kalorií bude větší, než náš příjem kalorií. Výdej kalorií je součet našeho bazálního metabolismu a veškerá tělesná aktivita, kterou vykonáme. Příjem kalorií je naopak vše, co sníme, nebo i vypijeme ( alkohol, slazené pití ).

Nedržet příliš přísnou dietu

Další problém, který většina lidí dělá je, že si nastaví příliš přísnou dietu. V lepším případě u ní pouze nevydrží a vrátí se zpět k nezdravému stravování, v horším případě to však může mít i vážné zdravotní následky. Může dojít k úbytku svalové hmoty ( což je i v dietě absolutně nežádoucí ), vypadávání vlasů, u žen narušení menstruačního cyklu, k malátnosti a celkovému tělesnému vyčerpání.

Nastavit si správně kalorickou bilanci

Je-li vaším primárním cílem redukce tuku, musíte dosáhnout negativní kalorické bilance – tedy přijmout méně kalorií, než vydáte. Zde ovšem platí známé pořekadlo „méně někdy znamená více“. Není dobré hned při startu diety nastavit kalorický deficit například 500 kcal, stačí začínat s mírným deficitem, například 100kcal. Pokud se váha nepohne za týden podle vašich představ ( u zdravého hubnutí se uvádí maximálně 0,5kg za týden, záleží však samozřejmě na vaší tělesné hmotnosti na začátku hubnutí ), poté postupně po malých krůčcích ubírat.

Dodržovat dostatečný příjem kvalitních bílkovin

Při hubnutí je primárním cílem zbavovat se tukové tkáně, nikoli té svalové. Abychom naši svalovou tkáň ochránili, musíme přijímat dostatečné množství bílkovin. Množství bílkovin u dospělého člověka by se mělo pohybovat mezi 1g – 1,5g bílkovin na 1 kilogram tělesné hmotnosti. I zde je pak samozřejmě potřeba dbát na individuality každého z nás. Dospělý muž, který pracuje na stavbě bude mít větší nároky na příjem bílkovin, než-li žena, která pracuje někde v kanceláři.

Na co si dát velký pozor.

Na co si dát ovšem obrovský pozor je to, aby náš kalorický příjem neklesl pod hodnotu našeho bazálního metabolismu! Mohlo by to mít velké zdravotní následky a pokud vám radí někdo tohle dělat, rozhodně ho neposlouchejte.

Závěr

Pokusil jsem se vám zde ve stručnosti popsat, jak na zdravé hubnutí. Uvědomuji si však, že se jedná o poměrně složité téma a popsat zde vše důležité by zabralo hodiny. Proto bych alespoň pro začátek doporučil najít si kvalitního výživového poradce, který vám se vším pomůže a vy tak ušetříte plno času a vyvarujete se zbytečných chyb. Pokud by jste měli zájem, navštivte sekci „služby“ na mém webu a společně se můžeme vrhnout na zdravé hubnutí. :)

Vysvětlivky 

- Bazální metabolismus = spotřeba kalorií, kterou naše tělo potřebuje pro nezbytné tělesné funkce ( dýchání, tělesná termoregulace, trávení atd. ) a chod našich orgánů. Je to hodnota kalorií v naprosto klidovém režimu, kdy zrovna neděláme žádnou fyzickou aktivitu.

- Kalorický deficit = Jedná se o velikost rozdílu, o který energetický výdej převyšuje příjem energie. Pokud byste tedy např. denně přijali 2000 kcal a vydali 2300 kcal, právě těch 300 kcal bude představovat onen kalorický deficit