Návyky

Jak si vybudovat dobré návyky a zbavit se těch špatných

přidáno

07.01.2024

Sociální sítě

Odkaz

wd2KdxR6TANr5gpG9Y6rutIFFRGgF1-metaamUgbGVwxaHDrSBwxZnDrXNwxJt2ZWsuanBn-.jpg

Celý náš život je plný návyků, které se nám vryly do paměti a opakujeme je už naprosto automaticky. Ať už to, že si po probuzení vyčistíte zuby, nebo si dáte svou ranní kávu před odchodem do práce, nebo že se po příchodu z práce převlečete do něčeho pohodlného.

Návyky se však dělí na 2 druhy. Dobré a špatné návyky. Jak už z názvu může vyznít, dobré návyky jsou ty, které bychom měli budovat a měli bychom se jich držet, naopak špatných návyků bychom se měli zbavovat.

Jak na to, to si pokusíme přiblížit v dnešním článku.

Co je to návyk.

Každý návyk, ať už dobrý, nebo špatný, prochází 4 fázemi : podnět, touha, reakce a odměna.

V praxi to může vypadat následovně : Probudíte se ( podnět ), chcete se cítit pozorní a bdělí ( touha ), dáte si kávu ( reakce ) a uspokojíte tím svoji touhy po tom, cítit se pozorní a bdělí, čímž si začnete kávu spojovat s ranním probuzením ( odměna ) a návyk je na světe. Pokud se teď ráno probudíte a nedáte si kávu, narušíte svůj obvyklý denní plán a budete se cítit nesví. Vznikne totiž určitá závislost. Jednak na kofeinu, obsaženém v kávě, zároveň ale vznikne závislost i na samotném rituálu pití kávy. Pití kávy ovšem rozhodně nepovažuji jako špatný zvyk, co když ale nějaký špatný zvyk mám ( například návykové látky, jako je kouření ) a chci se ho zbavit?

Jak se zbavit špatného zlozvyku?

I já jsem bohužel před pár lety na malou chvíli podlehl závislosti na cigaretách, můžu se tedy s vámi podělit, jaké praktiky mi pomohly přestat s kouřením.

Myslím, že nebudu jediný, kdo si kouřeni spojoval s nějakou „událostí“. Například pokaždé, co jsem vylezl z jakéhokoliv dopravního prostředku (auto, autobus), hned jsem si jednu zapálil. A protože jsem si byl vědom, že můj zlozvyk je s těmito událostmi spojen, začal jsem více chodit pěšky a jezdit na kole, abych se těmto situacím vyvaroval. Dále jsem často kouřil s přáteli například u piva, tak jsem výrazně omezil konzumaci alkoholu ( což by vám, pokud nejste alkoholik, mělo dělat daleko menší problém, než u cigaret), čímž jsem předešel další obvyklé situaci, při které byl důvod si "zapálit". 

Nemusí se však jednat pouze o cigarety. Vybavte si situaci, kdy jdete do kuchyně a na stole uvidíte misku se sušenkami. Na sušenky jste před tím neměli ani pomyšlení, no jakmile kolem nich projdete a uvidíte je, hned si jich pár vezmete. Pokud se tedy tomuto chcete vyvarovat, dejte dobroty pryč ze stolu a nahraďte je třeba miskou s ovocem, v lednici dejte dopředu převážně zdravé věci a uvidíte, že vaše mlsání se výrazně omezí.

Jak si vybudovat dobrý návyk?

Už delší dobu se věnuji silovým sportům a tělo často dostává zabrat, svaly se silovým tréninkem zkracují a je potřeba úměrně k silovému tréninku trénovat i mobilitu ( protahovat se ). Na to jsem ovšem už po tréninku většinou neměl energii, proto jsem si vždy řekl, že to nechám na večer. Večer jsem na to však obvykle zapomněl nebo se mi prostě nechtělo a tak jsem protahování zanedbával. Rozhodl jsem se proto, že si stanovím přesný čas a místo, kdy tento zvyk vykonám. Do svého deníku jsem si napsal, že hned, jak se probudím a vyčistím si zuby, půjdu se v 6:30 ráno protáhnout na 15 minut do svého pokoje. Jakmile jsem měl přesný čas a místo, zvyk jsem zařadil do svého harmonogramu a už pro mě nebyl problém, každý den po probuzení věnovat 15 minut protahování . Další skvělou pomůckou na vybudování dobrého zvyku je přidat dobrý zvyk hned za ten zvyk, který už mám naučený a pravidelně ho provádím. Uvedu příklad. Než půjdu v práci ve 12:30 na svou pravidelnou polední svačinu, zavřu notebook o 5 minut dříve ( tedy ve 12:25 ) a udělám si 10 kliků a 10 dřepů. Jakmile se tedy bude blížit čas oběda, lehce si zacvičíte a pak si dopřejete odměnu v podobě dobrého oběda.

Závěr.

Doufám, že jsem vám alespoň trošku poradil, jak si vybudovat dobrý návyk a jak se zbavit toho špatného. Samozřejmě si uvědomuji, že jsem pouze lidé a každý z nás nějaký ten špatný zlozvyk má a i mít bude. Důležité ovšem pro dobrý a spokojený život je, aby naše dobré návyky převyšovaly ty špatné. Jakmile nějaký dobrá zvyk párkrát zopakujete, zautomatizuje se vám a poté už ho budete dělat téměř automaticky. Ale pozor, toto bohužel platí i u špatných návyků, proto je dobré dbát na to, jakou činnost opakujeme a jestli by nebylo dobré ji omezit.

Při psaní tohoto článku jsem čerpal inspiraci z knihy "Atomové návyky" od spisovatele Jamese Cleara. Rozhodně doporučuji si knihu pořídit, může změnit váš život k lepšímu.