Není kalorie, jako kalorie

Proč je důležité dbát na kvalitu přijímaných kalorií.

přidáno

05.02.2024

Sociální sítě

Odkaz

VTStSbaLGh1wWiGkknygMxQNanT91a-metaa3ZhbGl0YSBrYWxvcmnDrSBwxZnDrXNwxJt2ZWsuanBn-.jpg

Nejsou kalorie, jako kalorie

Pokud chcete redukovat hmotnost, první věc, která vám při hubnutí pomůže, je kalorický deficit. O tom jsme si psali v předešlém článku s názvem „Jak na zdravé hubnutí“, ve zkratce si to ale zopakujeme. 

Pokud chceme hubnout, kalorický výdej musí být vždy vyšší, než-li kalorický příjem.

Záleží však i na tom, jak kvalitní a jaké druhy kalorií přijímáme?

Ano, to bezesporu záleží. V dnešním článku se dozvíte, proč.

Proč nejsou kalorie, jako kalorie?

Existuje několik důvodů, proč nejsou kalorie jako kalorie. Jedním z důvodů je, že různé potraviny mají různé nutriční profily. Například potraviny bohaté na vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky jsou obvykle sytější než potraviny bohaté na cukry a nasycené tuky. To znamená, že budete pravděpodobně konzumovat méně kalorií, pokud budete jíst potraviny s vyšším nutričním profilem.

Vliv určitých kalorií na naše tělo.

Dalším důvodem, proč nejsou kalorie jako kalorie, je, že různé potraviny mají různé účinky na naše hormony. Například potraviny bohaté na cukry a nasycené tuky mohou vést k vyšší hladině inzulínu a leptinu, což může vést k pocitu hladu a chuti k jídlu. Pochopení toho, že kalorie nejsou jako kalorie, může mít významný dopad na naše zdraví a váhu. Pokud se zaměříme pouze na celkový počet kalorií, které zkonzumujeme, můžeme se snadno ocitnout v situaci, kdy konzumujeme potraviny, které jsou pro naše tělo méně prospěšné.

Trávení určitých druhů kalorií.

Naše tělo spotřebuje přibližně 5-10% všech přijímaných kalorií pouze na trávení. Tady je ovšem patrný znatelný rozdíl. Zatímco na trávení tuků tělo spotřebuje pouze 4% z jejich příjmu, u bílkovin je to potom celých 30% ( u sacharidů zhruba 10% ). 

Jako příklad, pokud sníme 300 kalorií pouze v tucích, naše tělo na jejich tráveni spotřebuje přibližně pouze 12 kalorií, kdežto na trávení bílkovin téměř 100 kalorií!

Z toho je patrné, že vyšším příjmem bílkovin docílíme rychlejší redukce hmotnosti. Nedoporučuji ovšem stravu stavět pouze na bílkovinách, pouze se pokusit z jídelníčku vyřadit přebytečné tuky a rychlé cukry.

U klasické zdravé, smíšené stravy člověk spotřebuje přibližně 10-12% přijaté energie na trávení, což je rozumná a zdravá hodnota.

Je potřeba dbát i na mikronutrienty.

Velmi důležitým faktorem ve stravě jsou i mikronutrienty. Mezi ně řadíme veškeré vitamíny, minerály, ale například i omega-3.

Pokud si budete hlídat příjem kalorií a budete v kalorickém deficitu, ale nebudete dbát na příjem pro naše tělo důležitých látek ( mikronutrientů ), pravděpodobně budete hubnout, nebude se ovšem jednat zdravé hubnutí.

Jako malá pomůcka zde poslouží tzv. „konzumace duhy“.

Samozřejmě to neznamená, že za okny budete vyčkávat, až lehce poprší, vyleze duha a vy se do ní půjdete zakousnout.

Jedná se o způsob stravování, kdy do svého jídelníčku zařadíte co nejvíce přírodně barevných jídel.

Vitamín C obsažený v oranžových pomerančích nebo zelené brokolici, hořčík a Vitamín K obsažený v listové zelenině, nebo třeba Omega-3, hojně se vyskytující například v lososovi, nebo v chia semínkách.

Závěr?

Co si z dnešního textu na závěr odnést? Určitě to, že není důležité pouze to, kolik kalorií sníme, ale také to, o jaké kalorie se jedná. Kvalita naší přijímané stravy ( tedy i kalorií ) výrazně určuje směr našeho zdraví, proto je důležité dbát na to, co jíme