Odpočinek

Proč dbát na kvalitní odpočinek

přidáno

21.02.2024

Sociální sítě

Odkaz

37yeFjqCKox6RgAf7RBsRGTJhlm9Z8-metab2Rwb8SNaW5layBwxZnDrXNwxJt2ZWsuanBn-.jpg

Odpočinek

Proč dbát na kvalitní odpočinek

Nacházíme se ve velmi uspěchané době, kdy je stres u většiny z nás na denním pořádku, neustále se za něčím honíme a často dospějeme až k tomu, že u nás díky velkému psychické i fyzické námaze dojde k celkovému vyčerpání. To má za následek nechuť do práce, podrážděnou náladu, nic nás nebaví a do ničeho se nám nechce. 

Myslím, že kdo tento pocit zažil potvrdí, že je to velmi nepříjemná situace a pokud by jste znali možnost, jak se tomuto stavu vyhnout, určitě by jste ji aplikovali.

Proto vám dnes ukážu několik tipů, jak kvalitně odpočívat a tím předejít zbytečnému vyčerpání


Jak předejít přepracování?

Odpočinek po práci si rád dopřeje každý z nás. Ne každý jej však dělá správně.

Určitě znáte situace, kdy končíte v práci a řeknete si, že pro dnešek máte hotovo. Nicméně už cestou z práce přemýšlíte nad tím, co se ten den v práci událo, jak bude asi vypadat další den a podobně. Dojdete domů a po chvilce, někdy i nevědomky, začnete projíždět pracovní maily a nakonec se přistihnete, že práci řešíte i těsně před spaním.

Ideální způsob, jak se tomuto vyhnout, je nastavit si přesné čas, kdy se budete práci věnovat a čas, kdy hodíte práci za hlavu. 

Stanovíte si, že se denně budete věnovat práci například 8 hodin, jakmile ale přijdete domů, nasměrujete svou pozornost výhradně na činnosti, u kterých si vaše hlava odpočine a nabere energii na další den. Budete se tak věnovat rodině, koníčkům, přátelům a čemukoliv, u čeho si od práce odpočinete.


Odpočiňte si od technologií.

Mobilní telefon je věc, která nepopiratelně patří k našemu životu a v mnohých ohledech nám ho i ulehčuje. Zároveň to ale může být i něco, na čem se můžeme stát závislí a nedokážeme se od toho odtrhnout.

Pak se nejednou stane, že se přistihneme, jak si na telefonu projíždíme sociální sítě dlouho do noci, místo toho, abychom se věnovali svému partnerovi, dětem, nebo se raději kvalitně vyspali.

Zde může jako skvělý pomocník opět posloužit do, že si každý den nastavíme přesnou hodinu, kdy vypneme všechny sociální sítě a odložíme telefon stranou.

Například 2 hodiny před spánkem necháme telefon ležet a přečteme si raději zajímavou knížku, což může mít mimo jiné i velký vliv na kvalitu našeho spánku.

Jednou za čas bych také doporučil úplný detox od sociálních sítí, kdy na 1-2 dny nezapneme žádné sociální sítě. Skvěle tak pročistíme svoji mysl.


Příroda jako pomocník při odpočinku.

Jedním z nejlepších způsobů, jak si odpočinout a zrelaxovat je určitě pobyt v přírodě. Příroda dodává našemu tělu, ale hlavně i naší mysli spoustu energie, inspirace a motivace. Pobyt na čerstvém vzduchu někde v přírodě dokáže člověku srovnat myšlenky, odpočinout si od každodenního stresu a vy si tak díky tomu skvěle mentálně odpočinete.

Stačí se na 20 minut projít v pěkné přírodě, zajít na procházku se psem nebo si jen tak zajít na zahrádku a uvidíte, jaký skvělý pocit poté budete mít.


Sport jako druh odpočinku

Sport je činnost, při které člověk poměrně jednoduše dokáže své myšlenky vypustit z hlavy a soustředit se pouze na daný okamžik. Zajet si na výlet na kole, zahrát si na tenis, nebo si zajít do fitka může být pro mnoho z nás krásný způsob, jak si dobít „baterky“ a odpočinout si od stresu ze školy nebo zaměstnání.


Fyzický odpočinek

Základem fyzického ( i toho mentálního ) odpočinku je bez pochyb kvalitní spánek. Ten má zásadní vliv na naši náladu, energii a zdraví. Proto by měl každý z nás spánku věnovat alespoň 7-8 hodin denně.

Dalšími skvělými způsoby, jak si fyzicky odpočinout, jsou například sauna, nebo masáže. Zde se naše tělo dokáže skvěle uvolnit a naše svaly si uleví od neustálého přepětí.

Zmíním zde i otužování, což má taky nespočet benefitů pro naše tělo, o tom ale už v některém z dalších článků zde na blogu.


Závěr

Každý z náš potřebuje jiný typ odpočinku, někdo dokonce všechny. Pokud na sobě cítíte, že je toho na vás moc, cítíte se stále unavení a bez energie, udělejte si na sebe chvilku a kvalitně si odpočiňte. Odrazí se to jak na vaší výkonnosti, tak na vaší náladě a vašem dobrém pocitu.