Pitný režim

Jak správně dodržovat pitný režim?

přidáno

15.07.2024

Sociální sítě

Odkaz

g2lXw7IITF17mup2QeAXXqaIFXZErT-metabW5vxb5zdHbDrSB2b2R5IHDFmcOtc3DEm3Zlay5qcGc=-.jpg

Voda jako základ života

Voda je pro naše tělo absolutně nezbytná. Naše tělo obsahuje až 70% vody, kterou je třeba doplňovat, vzhledem k tomu, že si netvoříme rezervy. Každá tkáň, orgán, systém i jednotlivé buňky fungují pouze v tekutém médiu. Cirkulace krve nutně potřebuje vodu, taktéž sluch, zrak, močové, trávicí a další funkce jsou nemyslitelné bez vody. Voda pomáhá zbavit se organismu škodlivých odpadových produktů. Bez vody bychom nemohli polykat, mrkat, mluvit, na jejím množství v těle závisí zdraví, všechny fyziologické, ale i psychické funkce a tím i např. dobrá nálada.


Naučte se pravidlo, pít, ještě než máte žízeň

Děti mívají velkou žízeň, naopak s přibývajícím věkem se pocit žízně snižuje. V pubertě se u mnohých z nás příjem vody razantně snižuje, nebo nahrazuje sladkými limonádami. Jak už ovšem bylo zmíněno výše, příjem tekutin má nezastupitelný význam v našem těle a bez něj nefungují životně důležité procesy v našem těle.

Pro mě základní věcí, kterou jsem se postupem času naučil, je mít u sebe vždy láhev s vodou. Napít se tak můžete prakticky kdykoliv a nemusíte spoléhat na to, jestli bude zrovna možnost, koupit si někde vodu.


Kolik bychom tedy měli za den vypít vody?

Co se týče správného denního přijmu tekutin, najdeme hned několik faktorů, které nám určí, jaké množství je to správné.

Musíme brát v potaz naši aktivitu, kdy člověk pracující například na stavbě denně potřebuje daleko větší přísun vody než někdo, kdo například pracuje v kanceláři. Dále mají velkou spotřebu vody například sportovci, takže i ti musejí přijímat vetší množství vody. Dalšími faktory jsou poté věk a váha jedince.

K tomu nám poslouží tato tabulka :

Kojenec musí denně přijímat 120 – 180 ml tekutin na 1 kg své hmotnosti.
Děti od 1 do 6 let potřebují 100 – 125 ml tekutin na 1 kg hmotnosti
do 12 let pak 70 - 100 ml tekutin na 1 kg hmotnosti
Starší děti a mládež 40 – 60 ml tekutin na 1 kg hmotnosti
Dospělí 20 – 45 ml tekutin na 1 kg hmotnosti


Jaká zvolit zdroj tekutin ( co pít ) ?

Nejlepší proti žízni je stolní voda, balená voda nebo minerálka. Tyto tekutiny nedodávají žádné kalorie. Přírodní ovocné nebo zeleninové šťávy, ředěné dvěma až třemi díly vody nebo čaje jsou velmi osvěžující. V čaji nebo v kávě dostává voda různé zabarvení a chuťové vlastnosti. S cukrem nebo s mlékem se již stává kalorickým nápojem. V poslední době se prosazuje pití zeleného čaje – osvěží, povzbudí, chrání před předčasným stárnutím, aterosklerózou i některými nádory.
 
Pro děti je vhodný slabší čaj, ochucený pomerančovou nebo citrónovou šťávou, případně lžičkou medu, ale i pestrá škála ovocných čajů a některé jednodruhové čaje bylinkové. Děti je vhodné navykat především na ovoce a zeleninu, ne na sladkosti a slazené nápoje, kde převažuje rafinovaný cukr. Celé ovoce je zdravější než samotné ovocné šťávy, které jsou ochuzeny o vlákninu. 


Jak tedy nejlépe zajistit dostatečný pitný režim ?

Celodenním popíjením vhodného nápoje po malých dávkách.

Co to znamená? V podstatě to, že během celého dne, tj. od rána do večera, se ve víceméně pravidelných intervalech, asi jednou až dvakrát za půl hodiny, vypije jeden nebo dva doušky nápoje. Tímto způsobem se zabezpečí plynulá dodávka tekutin do organismu. Nejvíce vody bychom měli vypít po ránu, kdy je naše tělo po celé noci bez přisunu tekutin vyprahlé a dehydratované. Proto si ideálně hned po probuzení dejte sklenici vody, která vás hydratuje a nakopne váš organismus.
 
Nedostatek tekutin, zvláště je-li plíživý a dlouhodobý se projevuje „pouze“ častějším bolením hlavy, změnou nálad, většinou k horšímu, a jinými „drobnými“ potížemi. Pokud ale trpíte nedostatkem tekutin dlouhodobě, zdravotní následky mohou být dalekosáhlé. Patří mezi ne poruchy funkce ledvin, vznik močových kamenů, záněty močových cest či zácpa.

Tento článek vás rozhodně neměl vystrašit, měl však poukázat na to, jak důležitý je pravidelný přísun tekutin. Proto si opravdu hlídejte, zda – li u sebe máte přichystanou sklenici s vodou, aby jste mohli tekutiny doplňovat vždy, když je potřeba.