Slazené nápoje

Proč bychom neměli pít slazené nápoje

přidáno

11.01.2024

Sociální sítě

Odkaz

wfXvZsh0Hl4DbR4ljNWnHGecxacjh5-metabsOhcG9qZSBrYWxvcmllLmpwZw==-.jpg

Slazené nápoje

Proč bychom neměli pít slazené nápoje

Dodržování pitného režimu je jedním je základních faktorů zdraví člověka. Kromě množství vypité tekutiny ovšem musíme dbát i na to, co pijeme. Jako nejvhodnější tekutinu na dodržování pitného režimu vnímáme vodu. Voda je základním stavebním kamenem každého živého organismu. 

V posledních několika desítkách let ovšem začaly nabývat popularity slazené nápoje, které kromě vody obsahují také obrovské množství cukru. Díky jejich sladké chuti vzniká na slazené nápoje v podstatě závislost, neboť čím více se napijeme, tím více máme díky množství cukru pocit, že máme stále žízeň. Je to v podstatě takový začarovaný kruh a pokud si množství vypitých limonád nepohlídáte, může to mít velké následky na vaše zdraví, tedy i tělesnou hmotnost.

Jaké negativní následky může pití slazených nápojů mít :

  • Podílí se na nárůstu tělesné hmotnosti
  • Můžou se podílet na vzniku cukrovky 2. typu
  • Mohou zvyšovat riziko srdečních onemocnění
  • Mohou snižovat naši plodnost
  • Mohou způsobovat demenci nebo Alzheimera
  • Mohou ničit naše zuby a jejich sklovinu
  • Mohou poškozovat játra
  • Způsobují závislost

Kolik kalorií obsahují slazené nápoje? 

Množství cukru v Coca - Cole
Jeden litr limonády obsahuje průměrně 2 000 kJ, což dosahuje hodnot téměř celého hlavního jídla. V nápojích tak často přijímáme vysoké množství energie, aniž bychom si toho byli vědomi. Spotřeba limonád v ČR dlouhodobě přesahuje hodnotu 100 litrů na obyvatele a rok, což je velmi vysoké číslo. Průměrný obyvatel ročně přijme pouze v podobě limonád přibližně 200 000 kJ, což odpovídá 550 zbytečným kilojoulům denně. Ochucené minerální a pramenité vody obsahují zpravidla oproti limonádám přibližně poloviční množství cukru a energie, pokud však vypijete jednu velkou lahev s tímto nápojem denně, opět maximální limit přidaného cukru na den překročíte. Pozor si však dejte také na oblíbené nealkoholické pivo. V jedné půllitrové lahvi se skrývá možná více cukru, než byste očekávali.

Co ale dělat, pokud mi nechutná neochucená voda?

Vždy bude nejlepší volbou voda, nemusíte ovšem zoufat, pokus vám čistá voda nechutná a máte ji problém vypít, je tu pár možností.

Jako první, co mě napadne jsou čaje. Na téma „čaje“ zde na webu již článek najdete, proto zde pouze zmíním, že čaj je skvělá pomůcka na doplnění pitného režimu.

čaj
Další variantou mohou být ovocné a zeleninové šťávy, které jsou ovšem opravdu ze 100% ovoce a nejsou zde přidány žádné nežádoucí látky, jako např. Cukr. I zde ovšem musíme brát v potaz vyšší obsah energie (kalorií), než-li ve vodě. Nejedná se ovšem o kalorie prázdné, jako u slazených nápojů, ale o vitamíny, minerály, vlákninu a fruktózu (ovocný cukr).
ovocné a zeleninové šťávy
Závěr

Jako doporučení na závěr vám dám radu. Kdykoliv to bude možné, volte raději nápoje bez obsahu cukru, nejlépe vody. Pití sladkých nápojů výrazně škodí našemu zdraví a proto by jsme se mu měli vyhýbat. Neznamená to ovšem, že se nikdy nenapijeme něčeho sladkého, mělo by to ale být spíše výjimečně, určitě ne pravidelně. Dále se dají ještě zvolit takzvané "zero" nápoje, ty ovšem ve společnosti vyvolávají vášnivé diskuze, o tom už však v některém dalším blogu. :)