Vitamín C, neboli „kyselina askorbová“ je esenciální ( nepostradatelný ) vitamín, který je nezastupitelný v celé řadě metabolických funkcí v našem těle. Jeho nejlepší zdroje musíme hledat v rostlinné stravě, v živočišné stravě bývá jeho obsah obvykle zanedbatelný.
Vitamín C patří do kategorie vitamínů rozpustných ve vodě.
Vitamín C má pro naše tělo spoustu benefitů, jako například :
Mezi nejčastěji prezentované zdroje Vitamínu C patří citrusové plody ( citron, pomeranč, mandarinka, grep ), vynikajícím zdroje jsou ovšem i šípky, nebo zelenina ( červené papriky, oranžové papriky, brokolice ). Vitamín C je ovšem obsažený téměř v každém ovoci ( kiwi, jahody, liči, atd.) a někdo, kdo jí pravidelně ovoce ho má obvykle dostatek.
Vitamín C je skvělá prevence proti nachlazení, proto bych jeho větší příjem zařadil hlavně v chladných ročních obdobích. V těch je v našem jídelníčku občas problém nedostatečná konzumace ovoce, proto stojí za zmínku, že vitamín C lze konzumovat i v tabletkách jako doplněk stravy. Tuto možnost bych ovšem volil pouze tehdy, kdy máte opravdu omezený přístup k přirozeným zdrojům Vitamínu C, v případech, kdy Vás trápí zhoršená imunita, nebo pokud nemoc již započala. V takovém případě se vaše doba nemoci může výrazně zkrátit.
Doporučená denní dávka vitamínu C je kolem 80 až 100 mg denně. Větší množství je pak vhodné pro osoby, které jsou ve stresu, starší osoby, sportovce, těhotné a kojící ženy či kuřáky. Více tohoto vitaminu potřebujeme v době chřipkové epidemie nebo máme-li nějaké infekční onemocnění.