Zelenina

Zelenina jako cesta ke zdraví

přidáno

16.10.2023

Sociální sítě

Odkaz

6JWRjWdQVMOGGyGQXQfUqpKiho3nuB-metaa2Fsb3JpZSB6ZWxlbmluYSBwxZnDrXNwxJt2ZWsuanBn-.jpg

Jako malí jsme se ve většině případů snažili zelenině vyhnout. Rodiče nám říkali, abychom jedli špenát, že budeme mít svaly jako pepek námořník, nebo ať si dáme mrkev, abychom dobře viděli. Z nějakého důvodu nám ale zelenina v našem dospívání a pubertě příliš nechutnala. Někteří z nás si bohužel tento ne příliš dobrý zlozvyk nejíst zeleninu přenesla i do dospělosti, což může způsobovat velké nedostatky v našem zdraví.

Co je to zelenina?

Slovo „zelenina“ je souhrnný název pro jedlé rostliny, které jsou většinou účelově pěstovány jako potrava pro člověka, ale i například pro dobytek a jiná zvířata. V našem jídelníčku slouží převážně jako zdroj vitamínů, minerálních látek a vlákniny ( rozpustné i nerozpustné ). První zmínky o vypěstované zelenině člověkem sa datují zhruba 7000 let př. n. l. Jednalo se převážně o kořenovou zeleninu, pěstovanou v Nové Guineji. 

Proč je zelenina tak důležitá?

Člověk, který konzumuje více zeleniny jako součást svého stravovacího plánu, má menší riziko některých chronických onemocnění.

Zelenina je totiž velkou zásobárnou zdraví prospěšných látek, mezi které patří vitamíny, minerály, vláknina a antioxidanty. V součtu je tak zelenina skupina potravin, která má opravdu nenahraditelné místo v našem jídelníčku. Díky vláknině, obsažené v zelenině zlepšíte svoje trávení, díky vitamínům a minerálům svoji imunitu a díky antioxidantům snížíte oxidační stres ve vašem těle.

Jak začít jíst zeleninu pravidelně?

Než jsem začal před několika lety cvičit, vůbec jsem nebral ohledy na to, co jím. Moje tělo mi ovšem postupně začalo ukazovat, že tohle není ta správná cesta. Tělu jsem dával zabrat a protože jsem neměl dostatek živin, býval jsem často nemocný. Proto jsem se rozhodl ,změnit svoje stravování, s čímž šla ruku v ruce i konzumace zeleniny. Tělu jsem tím začal dodávat chybějící vitamíny a minerály a moje problémy s imunitou byly rázem pryč. 

Nastavil jsem si, že každé moje slané jídlo bude obsahovat alespoň malý kousek zeleniny. Ze začátku mi zelenina moc nechutnala, postupně jsem se ale dostal do fáze, kdy jsem si jídlo bez kousku zeleniny nedokázal představit.

Jakou zeleninu zvolit?

Tak jako u každého jiného druhu potravin, i u zeleniny je velice důležitá rozmanitost. Některé druhy zeleniny jsou bohaté na vitamín K (kapusta, špenát, zelí, květák, brokolice),jiné na vitamín C ( červená paprika, brokolice ), další zase například na vitamín A ( mrkev, petržel, rajčata, špenát ). 

Oblíbené proto často bývají míchané saláty z více druhů zeleniny, které nám zajistí rovnoměrný přísun všech potřebných vitamínů.

Neméně důležitá je ovšem i pravidelná konzumace kvašené zeleniny ( kvašené zelí, kvašené okurky, atp.). Kvašená zelenina totiž obsahuje bakterie mléčného kvašení, které podporují zdravou střevní mikrofloru a tím zlepšují naše trávení a imunitu.

Zelenina jako skvělý pomocník do diety.

Pokud jste ve fázi redukce hmotnosti, zelenina Vám poslouží jako výborný pomocník. Obsahuje totiž velmi málo kalorií. Můžete tak pomocí ní zvětšit porce svého jídla a tím lépe dosáhnout pocitu plnosti, aniž by jste výrazně zasáhli do svého denního příjmu kalorií. Na obrázku výše naleznete vůbec ty nejméně kalorické druhy zeleniny.



Doporučení na závěr.

Udělat si jednou za den klidně i menší salát z více druhů zeleniny se opravdu vyplatí. Vaše tělo to ocení a vy se budete cítit mnohem lépe.

Pokud máte třeba menší děti, určitě bych doporučil, dítě učit jíst zeleninu už od mladého věku. Vybuduje si tak skvělý návyk, který si udrží celý život.